Риба под сталним надзором инспектора: Хоће ли пост
26
Nov

Риба под сталним надзором инспектора: Хоће ли пост "испостити" новчанике?

Извор: novosti.rs

ЗА три дана, 28. новембра, почиње велики божићни пост, а у жижи интересовања потрошача биће - риба, намирница која и није баш честа на трпезама српских породица. Трговци обећавају да неће искористити прилику и повећавати цене до 7. јануара, докле пост и траје, најављују и акцијске попусте, а из Министарства пољопривреде упозоравају да се риба купује искључиво у регистрованим објектима, јер је на тим местима апсолутно исправна.

Продавци кажу да се највише траже шаран и пастрмка, а од морске рибе бранцин, орада и филети лососа.

- Продаја је већ порасла, а тек очекујемо интензиван промет - објашњава нам продавац у рибарници на Бановом брду. - Код нас су неке врсте рибе у последњих месец дана појефтиниле и биће још акција.

Шаран и пастрмка се углавном свуда продају од 420 до 500 динара. Свеже шницле сома, орада и бранцин су скупљи и њихова цена у рибарницама се креће од 1.000 до 1.200 динара за килограм, док се у трговинским ланцима на акцији ова морска риба може наћи од 780 до 830 динара. Најскупљи је лосос, чији филети коштају око 2.000 динара.

- Цене рибе у маркетима "Рода", "Меркатор" и "Идеа" су на нивоу прошлогодишњих - каже Марко Влаховић, координатор за комуникације "Меркатора С". - Као и за време сваког поста и током овог имаћемо акције на овим артиклима.

Из компаније "Делез" поручују да су у њиховим продајним објектима цене рибе стабилне, а у односу на претходну годину су и ниже. Истичу да су потрошачи навикли да их током божићног поста очекују приступачне цене, те најављују да ће и овога пута бити попуста.

Многи немају времена, па се одлучују да купе већ спремљену рибу. Већина рибарница нуди и услужно печење или пржење, али за то је потребно издвојити нешто више новца.

Фото Танјуг/С.Радовановић

У Министарству пољопривреде, појашњавају да је промет ове осетљиве намирнице строго контролисан.

- Морска риба се највише увози из земаља ЕУ, Шпаније, Норвешке, Хрватске, а из Вијетнама и Канаде само под условом да потиче из одобрених објеката ЕУ. Слатководном рибом се тржиште снабдева углавном од домаћих узгајивача и делом из Босне и Херцеговине, Северне Македоније и Русије.

Инспекција је у току године уништила 6.386 килограма рибе и производа од ње, углавном због промењених својстава, налаза паразита и повећаног нивоа хистамина код туне и скуше.

ШКАРТ ОДАЈУ ОЧИ И МИРИС

СВЕЖА риба има специфичан мирис, који не сме бити непријатан. Купци треба да обрате пажњу на изглед. Шкрге треба да буду влажне и јасно црвене, а кожа сјајна, клизава и влажна. Исправно месо рибе је чврсто. То се види када се притисне прстима, а удубљење нестане. Боја меса зависи од врсте.

Небезбедна риба има "упале" очи, непрозирну рожњачу, осушене шкрге измењене боје, несвојственог и интензивног мириса.

ПАНГАЗИЈУС ПОД ЛУПОМ

КУПЦИ страхују због пангазијуса, који се још назива и "вијетнамски сом" и спада у рибу нижег квалитета, а његово месо често може да садржи опасне супстанце. Из Министарства указују да ова врста подлеже оштрој ветеринарско-санитарној контроли, а нарочито се испитује присуство остатака небезбедних материја, бактерија и тешких метала.

- На пресеку пангазијус изгледа као ослић, али је мањи и није попут "крменадли" овалног облика, као месо сома - објашњавају у Министарству. - Разлика је јасна када је риба цела. Пангазијус је више сиве боје, нема плочаст предњи део главе, већ ужи, подсећа више на шарана и има обло тело. Сом је смеђе боје и вретенасте је грађе.