обележен светски дан безбедности хране
10
Jun

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН БЕЗБЕДНОСТИ ХРАНЕ

Поводом Светског дана безбедности хране, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и УСАИД Пројекат сарадње за економски развој организовали су конференцију у петак, 7. јуна 2019.

Циљ Светског дана безбедности хране, који су прошлог децембра установиле УН на иницијативу ФАО и Светске здравствене организације, јесте подизање свести о тој теми и спровођење акција за унапређење безбедности хране на глобалном нивоу.

“У свету који се брзо креће и још брже мења, потреба за храном која је безбедна остаје константа. Изузетно смо поносни што је Министарство пољопривреде данас овде са нама и што смо успели да заједничким снагама доведемо на једно место инспекције задужене за безбедност хране и представнике приватног сектора, као и да се обавежемо да ћемо неуморно радити на превазилажењу свих проблема у овој области, што ће напослетку користити свим грађанима Србије али и њеном привредном расту” – рекла је Драгана Станојевић, заменик директора УСАИД Пројекта сарадње за економски развој.

Србија истовремено са унапређењем примарне производње хране повећава њену безбедност, рекао је државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Жељко Радошевић.
„Изменама и допунама Закона о безбедности хране унапређен је цео систем, а из њега измештена регулатива о генетски модификованим организмима, што ће бити уређено посебним законом“, додао је Радошевић.

„Од 520.000 свих инспекцијских надзора обављених у Србији 2018.године, 305.000 или 60 % отпада на инспекције из области хране, оквирно 1000 инспекција сваког дана. Унапређење планирања ресурса, управљање ризиком, нове технике и алати надзора којима се ствара боље окружење за пласман безбедне и квалитетне хране, кључни су предуслови за раст сектора хране" – истакао је Драган Пушара, руководилац Јединице за подршку Координационој комисији за инспекцијски надзор и координатор Радне групе за храну.

Ненад Доловац, директор Дирекције за националне референтне лабораторије, казао је да је „императив не само производња него и безбедност хране“.