ИНСПЕКТОРАТ: ОПОМЕНА ЗА СВЕ БИ БИЛА КАД БИ НЕКО БИО ОСУЂЕН

14.09.2018. Штампај


Извор: ТВ Н1

Директор Инспектората рада Стеван Ђуровић рекао је да када би одговорни за случајеве погибије радника били осуђени на затворске казне, да би то била опомена за све који "желе да лове у мутном".

"За случајеве са смртним последицама предвиђена је казна затвора од 12 година за директног кривца. Када би се десило да неко због таквих случајева 'заглави' у затвору то би била опомена за све остале који желе да лове у мутном", рекао је Ђуровић.

У 2018. је у Србији на послу погинуло 29 радника, а последњи случај се десио јутрос када су два радника страдала на градилишту "Београда на води".

"Иако смо постигли ванредно добре резултате, не може инспекција све сама. Ми подносимо прекршајне и кривичне пријаве против послодаваца, али се дешава да 30 одсто захтева за новчано кажњавање застари. Такође, прописане казне за послодавце који имају раднике на црно је од 800 хиљада до два милиона динара, а судови их кажњавају са 100 до 300 хиљада динара", казао је он у Новом Пазару.

Оценио је да је инспекција рада за Рашки округ међу три најбоље у Србији, да је у првих осам месеци ове године открила преко 1.200 радника на "црно" и да је "више него задовољан радом инспекције у Новом Пазару".

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Нерић рекао је да је још увек рано да износи било какве информације о данашњој погибији двојице радника у Београду.

Он је говорећи о кампањи "Рецимо НЕ раду на црно" казао да је она дала добре резултате и да Влада Србије њоме жели да поручи да смањење рада на "црно" доноси бољитак свим грађанима.

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац истакао је да ће сузбијање сиве економије допринети бољем остваривању права радника.