НАЈВЕЋА ЗАПЛЕНА У ДЕЦЕНИЈИ - 23 ТOНЕ МЕСА ИЗ БРАЗИЛА

13.08.2018. Штампај


Извор: Б.92

Око 23 тоне прокријумчареног меса пронађеног у Јагодини је уништено и реч је о класичном незаконитом увозу меса на административној линији са КиМ.

То је за Прву ТВ потврдио Зоран Ивановић начелник ветеринарске инспекције Управе за ветерину. 

Према његовим речима, реч је о једној од највећих количина меса откривених у нелегалном промету у последњих 10-ак година. 

Он је објаснио да увоз меса иде преко легалних канала и обавезне граничне ветеринарске инспекције која врши надзор. 

“Све остало је кријумчарење. Истрага о овом случају је још у току. Оно што иде редовним путем добија сагласност Управе за ветерину, улази на граници, инспекција врши узорковање меса по потреби”, навео је он. 

Кријумчарено месо у Јагодини је дошло преко административне линије са КиМ, никакву контролу није прошло и реч је о класичном кријумчарењу. Месо није имало никакву декларацију и одмах је проглашено за небезбедно, уклоњено је и отпремљено у кафилерију у Ћуприју на уништење. 

“Дошли смо да сазнања да је пореклом из Бразила, већина није имала никакве папире, свих 23 тоне предато на уклањање”, навео је он и додао да је камион је био паркиран испред одређеног објекта када је полиција почела актиности. “Не могу да кажем који је објекат у питању, јер је полицијска истрага у току”, навео је Ивановић. 

Агроекономиста Милан Простран каже да ово што се догодило није на западу ништа ново, а ни на Балкану није ништа ново. Било је, каже, покушаја сличних и раније, чак су и неке кланице које су се тиме бавиле затворене. 

“Ово је Балкан, покушава се доћи до јефтине зараде. Брине што службе морају да се појачају на тим меким границама, Косово, Црна Гора, Босна и Херцеговина. ЕУ нас посматра јер смо кандидати и све што се покаже као проблематично могу нас додатно за то контролисати. А мислим да ће то поглавље 2, ветеринарска и фитосанитарна контрола бити најтеже са ЕУ. Није још ни отворено”, навео је Простран. 

А са друге стране све те махинације лоше утичу на нашу производњу, додаје. 

Ивановић је казао да мора да се разликује квалитет хране и безбедност хране. “Квалитет је једна ствар а безбедност хране је нешто друго”. 

Кажу Немци - Ако не знаш шта је добро, види шта је скупо, наводи он. 

“Последње анализе уситњеног меса у регистрованим објектима у Србији показале су да ниједан од испитиваних узорака није био небезбедан што се тиче микробиолошке исправности. Било је негативних резултата који нису усклађени са правилником о квелитету меса”, навео је Ивановић.