ЗА ПРВИХ ШЕСТ МЕСЕЦИ У 2018 - 30 % ВИШЕ НАДЗОРА У ИНСПЕКТОРАТУ ЗА РАД

07.07.2018. Штампај


Извор: glaszapadnesrbije.rs

За првих шест месеци ове године спроведено је за 30 одсто више надзора у Инспекторату за рад, а оно што нам даје наду јесте да већ имамо мање људи који раде на црно, изјавио је министар за рад, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Зоран Ђорђевић је присуствовао едукативној радионици у Панчеву, која је спроведена у склопу пројекта „Реци НЕ раду на црно“, где су представљени досадашњи резултати пројекта, а дискутовано је и о начинима ефикасног сузбијања нелегалног рада.

Ђорђевић је навео да министарство жели да покаже колико је одлучно у борби против сиве економије, која је неколико година уназад проблем у нашој земљи и најавио да ће рад инспектората бити још ефикаснији.

„Инспектори ће бити присутни свуда што је јасан показатељ да држава има искрену намеру да се бори против рада на црно“, подвукао је министар.

Додао је да се инспекцијски надзори спроводе тако што у контроле не иду инспектори из места у којем се врши надзор, већ се они ротирају.

„Министарство је од марта ове године покренуло овај пројекат са Норвешком амбасадом. Циљ министарства је да, кроз медијску кампању, радници и послодавци развију свест о својим правима и користима који имају од спречавању рада на црно“, појаснио је Ђорђевић.

Додао је и да би они требало да знају да инспекторат ради за добробит радника, али и послодаваца, спутавајући нелојалну конкуренцију.

Поновио је да ће борба против сиве економије бити још ефикаснија у наредном периоду и да ће се присутност рада на црно свести испод просека ЕУ, чиме ће Србија, верује, постати пример појединим земљама чланицама.

В. д. директора Инспектората за рад Стеван Ђуровић пренео је да су са министарством активно радили на сузбијању рада на црно, те је у току прошле године откривено 3.000 лица која раде на црно више него 2016. године.

„Мере које спроводимо и додатне контроле инспектора дале су изванредне резултате. Открили смо 769 нерегистрованих субјеката који су радили без законских регулатива, а посебно смо поносни на чињеницу да је од 22.411 лица, која су радила на црно, чак 21.171 њих засновало радни однос“, рекао је Ђуровић.

Додао је да поред праћења рада и контроле радно правног статуса запослених, Инспекторат штити и интересе послодаваца и континуирано врши надзоре из области безбедности и здравља на раду.

Како је саопштено, циљ радионица јесте подизање свести о важности спречавања рада на црно и додатна едукација шире јавности о правима и обавезама радника и послодаваца.

Предвиђено је да се до краја године одржи десет радионица у градовима широм Србије.