У ЧЕМУ ЈЕ ПОЕНТА АКО ФИРМА ЗНА ДА ДОЛАЗИ ИНСПЕКЦИЈА?

03.06.2018. Штампај


Извор: Б92.нет

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић најавио је више превентивних инспекцијских контрола пословања привредних субјеката.

Оно што ће бити разлика јесте што ће се за инспекције знати унапред, јер се не жели да инспекцијски надзор буде репресиван него превентиван. 

Притом ће се, каже он за Прву ТВ, водити рачуна о историји пословања субјеката, па ће оне са лошом историјом, инспекција посећивати и без најаве. 

Министар обајшњава да је овакав начин надзора у складу са захтевима привреде, која ће моћи да прати годишњи план у областима које ће бити предмет инспекције и да се придржава правила како инспекција не би била лоше искуство. 

"Сам закон предвиђа 22 права, а само девет обавеза. Много је либералнији и то је добро, јер је бољи учинак инспекције и биће још бољи када се електронска платформа е-инспектор стави у пун капацитет током идеће године. Мотивишуће је за привреду да знају унапред у којој години се које области стављају у приоритет инспекцијског надзора", рекао је Ружић. 

Он је поновио да је интерес министарства на чијем се челу налази да све администрације електронски размењују податке, без грађана који ће на шалтерима носити папире од једних до других. 

 

"Мислим да ћемо доћи до тога након Закона о е-управи, сада имамо више од 200.000 упита и то говори да су грађани могли да обаве све што им треба, без да иду до шалтера. Очекујемо следеће године да све администрације саме размењују податке. До сада је 145 јединица локалне самоуправе увезано у електронску платформу размене података, што значи да фали још само мало њих да сви буду укључени", навео је Ружић.