РЕКОРДАН БРОЈ ОТКРИВЕНИХ ФИРМИ КОЈЕ РАДЕ НА ЦРНО

15.04.2018. Штампај


Извор: РТС

За више од две године Пореска управа и Инспекција рада откриле су преко 3.000 фирми које су у потпуности радиле на црно. Колико су дуго тако пословали, власници никад не откривају. По величини, односно по броју запослених, без дилеме рекордер је фабрика у околини Трговишта.

Праву фабрику обуће са 49 радника инспектори су открили у околини Трговишта. Радила је у потпуности на црно. То је до сада највећа фирма, а откривена је у месецу који је био рекордан.

Директор Инспектората за рад, Стеван Ђуровић наводи да су у марту да открили 112 нерегистрованих субјеката, што је до сада највећи број у току једног месеца.

Најчешће су, додаје, у питању трговинске и угоститељске фирме, а има и дечјих вртића.

Поред казне која је и до два милиона динара, уз прекршајну или кривичну пријаву, власник фирме на црно дужан је да плати и порез на основу процене о оствареном приходу.

Пореска полиција је у првом тромесечју ове године посебну пажњу посветила откривању нелегалних делатности, које се служе савременом комуникацијом.

Главна инспекторка Пореске полиције Нада Новосел објашњава да се ради о лицима која робу продају на црно у становима и другим помоћним магацинима, а рекламу за продају те робе врше путем интернета.

"У овом периду поднели смо 10 кривичних пријава и одузели робу у вредности 36 милона динара", наводи Нада Новосел.

Колико је нерегистрованих фирми у Србији, за сада постоји само процена.

Добра вест је да већина њих након откривања прелази у легално пословање.

У Србији 17,2 одсто нерегистрованих фирми

Иван Радак из Наледа каже да је анализа сиве економије показала да у Србији има 17,2 одсто нерегистрованих привредних субјеката.

"То би у укупном броју фирми било 65.000 појединаца и фирми које раде потпуно на црно", прецизира Радак.

Истраживање је открило да и у легалним фирмама, око 15 одсто послова пролази кроз сиву зону.

"Ми смо негде на нивоу балтичких земаља, с којима смо се поредили у овој студији. Међутим, код нерегистрованих предузећа, ми у Србији имамо три пута више таквих фирми него балтичке земље", истиче Радак.

Због тога познаваоци сматрају да је откривање фирми на црно кључ борбе против сиве економије.

Посао инспекторима у многоме олакшава то што им за улазак на приватни посед више није потребна пратња полиције – довољан је судски налог.

Погледајте прилог са РТС-а!