И ПРИВРЕДНИЦИ ЋЕ МОЋИ ДА ПОСТИГНУ СПОРАЗУМ О ПРИЗНАЊУ ПРЕКРШАЈА

15.04.2018. Штампај


Извор: РТС

Споразум о признању прекршаја који се добро показао у сфери саобраћаја, примењиваће убудуће и тржишна и инспекција рада. То би требало да онемогући оне који нелегално послују да избегну казне. Иницијативу је покренуо Налед, а нова пракса почеће већ у јуну.

Шта год да инспектор у продавници нађе а да није уписано у књигу промета, прекршај је који трговца може да кошта од 100 хиљада до милион динара. Новина је да уколико исправи грешку, са инспекцијом може да склопи споразум о признању прекршаја и тако умањи казну.

"Постоји велики део привреде који, да ли због лоше интерпретације или примене закона, дође у ситуацију да им се пише ова врста прекршаја, који на овај начин може да себи уштеди значајно и време а и судовима значајно време и трошкове. И на овај начин да ослободимо капацитет судова како би у великој мери радили на оним случајевима који имају ефекат пре свега на токове сиве економије", каже Драган Пушара из Координационе комисије за инспекцијски надзор.

Споразум о признању кривице неће моћи да склопе они који су ометали инспекторе у контроли или је за прекршај предвиђена фиксна новчана казна. Тада се издаје прекршајни налог.

У НАЛЕД-у истичу да се за државу корист огледа у томе што ће поступци бити краћи и јефтинији и да ће корист имати и буџет. додају да ће постојати и извесност у кажњавању јер сада приличан број прокршајних поступака застари. 

"Илустративно је на пример да је чак 46 одсто прекршајних пријава које је писала санитарна инспекција током 2014. и 2015. године застарела", наводи Пушара.

Привредници који имају искуства са признавањем кривице у саобраћајним прекршајним поступцима знају предности нове праксе.

"Ми смо у току прошле године имали више од 200 инспекцијских надзора од којих су само четири завршила покретањем прекршајног поступка, тако да бисмо ми за та четири поступка закључили споразум о признању прекршаја, због мањег износа новчане казне коју бисмо платили", наводи Дијана Добриловић из "Гомекса".

НАЛЕД предлаже и јединствени систем кажњавања да би се избегло изрицање различитих казни за иста дела, а прави се и разлика између повратника и оних који прекршај праве први пут.

Наводе да су сачињене табеле са одређеним критеријумима и одрђеним износима и да се у складу с тим, долази до казне.

Елементе за признавање прекршаја до јуна ће разрадити, тржишна и инспекција рада, а касније и свих 35 инспекција које изричу прекршајне пријаве.

Погледајте прилог са РТС-а:

http://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2018/04/15/11652914/prekrsaji-150418.mp4