МИНИСТАР: КАЗНЕ ЗБОГ ПАРАДАЈЗА ЗА УВОЗНИКА И ИНСПЕКТОРА

13.04.2018. Штампај


Извор: ТВ Н1

Министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић потврдио је да је парадајз на тржишту Србије "апсолутно исправан за употребу" и додао да ће увозник пошиљке на којој је погрешно писало да "кора није за употребу", бити кажњен.

Недимовић је за РТС казао да ће данас на сајту Министарства пољоприврде бити објављене све лабораторијске анализе спорних пошиљака те ће се "из њих видети да је парадајз потпуно исправан и погодан за људску употребу".

Пре неколико дана део медија у Србији је тврдио да је у продаји "отрован парадајз" из Турске, јер је на декларацији писало да "кора није за људску употребу".

Испоставило се да је увозник копирао декларацију цитруса, али је заборавио да избрише део о кори.

Министар је казао да је од 25 тона с више од 4.000 гајбица у једном камиону, спорна била декларација на само две гајбице.

"То је била грешка увозника који је погрешно декларисао робу и због тога ће против њега бити покренут прекршајни поступак", рекао је Недимовић, најавио прекршајни поступак и против другог увозника, а додао да ће бити кажњен и инспектор.

"Због свега тога идемо у контролу свих граничних прелаза и инспектора и изаћићемо са резултатима наредне недеље", рекао је Недимовић."Ми ћемо наше процедуре додатно појачати, али морамо бити свесни које су количине робе у питању. Некада се деси да нам на неком прелазу дође и 50 шлепера", рекао је министар пољопривреде.