УВЕЗЛИ 21 ТОНУ СПОРНОГ ПАРАДАЈЗА - ЕВО ШТА КАЖЕ ИНСПЕКЦИЈА

09.04.2018. Штампај


Извро: блиц.рс

Парадајз, увоз из Турске, са декларацијом на којој пише да кора није за људску исхрану, изазвао је праву пометњу и страх код потрошача. Трагом фотографије на друштвеним мрежама инспектори Фитосанитарне инспекције корацима уназад, проверили су увозника као и дозволе за увоз и установили да је тај парадајз безбедан за јело, као и да је прошао све законом прописане контроле.

Па откуд натпис на декларацији?

- Са сигурношћу тврдимо да је тај парадајз безбедан за исхрану. Реч је о техничкој грешци и пропусту увозника, који се иначе бави увозом агрума, па се на декларацији нашао натпис "кора није за људску исхрану" - каже за "Блиц" Ненад Милојевић, начелник Фитосанитарне инспекције министарства пољопривреде.

Увезено 21,7 тона из Турске

Провером је утврђено да је парадајз који има спорну декларацију, увезен из Турске 24. марта, и то у количини од 21,7 тона. На граници је обављена контрола пошиљке, узорковање, као и провера безбедности на пестициде. Узорци су послати у лабораторију, а резултати су стигли 27. марта.

- Утврђено је да је парадајз безбедан за исхрану и дозвољено је да увозник може да га стави у промет. Декларација је била у складу са правилником и није било обележја да кора није за исхрану. Претпоставка је, а то смо у разговору са увозником схватили да је можда дошло до техничке грешке, јер се они баве и увозом јужног воћа, те је она остала на делу декларације, као препорука и тако направила пометњу - истиче Ненад Милојевић, начелник фитосанитарне инспекције Министарства пољопривреде.

На "кванташу" нема "тог" парадајза

Накнадном контролом Кванташке пијаце у Београду, утврђено је да парадајза са спорном декларацијом, а где је наводно фотографија и настала, више нема. Незванично смо чули, и да је можда и конкуренција умешала своје прсте...

- Лимун се нарочито испитује због тога што се кора прска а како би што дуже трајао. Испитује се ниво пестицида као и контрамината, а нарочито се контролишу они увозници код којих је било раније пропуста. У случају да се утврде неправилности, производ се уништава у присуству инспектора и увозника - каже Ненад Милојевић.

Да ли су још неки агруми спорни, када је реч о кори? Наш саговорник одговара да није било откривених неправилности ни код поморанџи, ни мандарина, ни грејпа.

Горан Паповић, из Националне организације потрошача, истиче за "Блиц" да на жалост када није сезона одређеном воћу и поврћу, се дешава да оно на себи има и неке супстанце које нису препоручљиве у људској исхрани. То важи за оно које стиже у Србију из далека, бродским транспортом, те стога саветује опрез и да се воће или поврће увек опере.

- Парадајз се рецимо третира етиленом да би брже сазрео, као и фунгицидом, како се не би буђавио. Ова ситуација са декларацијом на кутији парадајза на којој пише да кора није за људску исхрану је у сваком случају чудна и немам логично објашњење - каже Паповић.