МИНИСТАРСТВО: ВЕЋИ БРОЈ ИНСПЕКТОРА И ВЕЋА ПЛАТА ЗА 20 ОДСТО

09.04.2018. Штампај


Извор: ТВ Н1

Министарство државне управе и локалне самоуправе планира да појача капацитет инспекције и побољша положај инспектора у Србији, кроз повећање плата до 20 одсто, али и кроз ново запошљавање.

"У Влади Србије смо свесни положаја инспектора и услова њиховог рада, али и значаја који они као државна служба имају у борби против сиве економије и очувању безбедности грађана и њихове имовине. Зато и постоји намера за унапређење њиховог положаја", рекао је агенцији Бета државни секретар у Министарству државне управе Зоран Касаловић.

Влада Србије је недавно усвојила Уредбу о корекцији коефицијената за рад на терену за инспекторе локалних и покрајинских инспекција, што ће омогућити повећање плата и до 20 одсто.

Из Министарства државне управе најављују да је исто повећање за теренски рад републичких инспектора планирано изменама Закона о платама државних службеника и намештеника, на којима се ради.

Касаловић је објаснио да је Законом о инспекцијском надзору постављен темељ за ефикасне инспекције и дата им је нова саветодавна улогу, али је додао да рад на унапређењу овог сегмента јавне управе тек редстоји, нарочито у јачању капацитета, јер им недостају и кадрови и опрема.

"Постоје парадоксалне ситуације на терену каква је, рецимо, у Севернобачком округу који је житница Србије, а нема ниједног пољопривредног инспектора. Такође, међу локалним самоуправама којима су поверени значајни инспекцијски послови, имамо општина где је један човек и еколошки и комунални и грађевински и саобраћајни инспектор", рекао је он.

Ове ситуације, како је додао, требало би да буду превазиђене у наредне три године, јер Министарство за државну управу и Координациона комисија за инспекцијски надзор раде на анализи капацитета, људских и материјалних, свих 40 инспекција која ће изнедрити Акциони план за трогодишње запошљавање младих инспектора.

Према његовим речима, циљ овог запошљавања није да се повећа број инспектора како би их било довољно да стално контролишу све привреднике.

"Управо супротно, циљ је да се овако ојачани ресурси усмере на онај део привреде који је високо ризичан, који с предумишљајем ради у сивој зони и мимо закона, а на штету слободног и фер тржишта, квалитета, безбедности грађана и њихове имовине. Нови инспекцијски приступ подразумева партнерски однос са 'добром привредом', а репресиван приступ само према оним субјектима који су свесно у сивој зони или крше закон", казао је Касаловић.

У Србији има укупно око 6.500 републичких и локалних инспектора, што значи да један инспектор долази на 1.200 становника, док је просек у Европи да један инспектор иде на 780 становника.