КАСАЛОВИЋ: ПЕТ ИНСПЕКЦИЈА УСКОРО У ПИЛОТ ПРОЈЕКТУ Е-ИНСПЕКТОР

07.04.2018. Штампај


Извор: бета.рс

Пет инспекцијских служби - санитарна, тржишна, ветеринарска гранична, инспекција рада и управна, до јуна ће бити умрежене у пилот пројекту е-инспектор

Пет инспекцијских служби - санитарна, тржишна, ветеринарска гранична, инспекција рада и управна, до јуна ће бити умрежене у пилот пројекту е-инспектор, најавио је државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Зоран Касаловић.

Он је агенцији Бета рекао да је план да до пролећа 2019. свих 40 инспекција буде повезано на овај софтвер који би требало да омогући боље коришћење ресурса свих инспекција.

"Ова платформа је заправо алат за инспекторе и дигитализација рада инспектора на делу. Она ће омогућити аутоматско планирање, боље и ефикасније коришћење свих ресурса, прелазак на е-Писарницу и е-Архивирање, ефикасно извештавање, координацију инспекција и избегавање преклапања надзора и посета различитих инспекција, као и доступност свих регистара инспекцијама и бољу судско-инспекцијску праксу", рекао је Касаловић.

Како је објаснио, подаци са ове платформе биће доступни само државним органима, као што су министарства, инспекторати, судови, у складу са постојећом законском регулативом о заштити података личности, док ће сви подаци који могу бити од користи грађанима и привредницима, као што су контролне листе, планови надзора и слично, бити на сајту инспектор.гов.рс.

"Овај сајт смо додатно унапредили и ускоро ћемо га представити привредницима и јавности", најавио је Касаловић.

Он је додао да Министарство државне управе и локалне самоуправе и Координациона комисија за инспекцијски надзор настоје да обезбеде сталне канале комуникације са привредом, како би се она што боље упознала са реформом, новом саветодавном улогом инспекција, својим правима и обавезама у погледу инспекцијског надзора.

"Реформа инспекција се спроводи у сарадњи са привредом, односно њиховим удружењима и настојимо да информишемо привреднике о свим променама, а план је, да уз подршку ЕБРД-а отворимо ове године канцеларију привредног саветника за инспекцијски надзор", рекао је Касаловић.