РУЖИЋ: РАСТЕ ПОВЕРЕЊЕ У ИНСПЕКЦИЈСКЕ СЛУЖБЕ

11.03.2018. Штампај


Извор: TV N1

 

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је да у Србији расте поверење у инспекцијске службе, да је 2011. године неповерење привреде према инспекцији било веће од 50 одсто, а да је сада 11 одсто.

Ружић је на РТС током извлачења добитника у наградној игри Узми рачун и победи, навео да је поврење у инспекцију порасло захваљујући томе што је од 2015. када је "донет сијасет нових закона" откривено више од 10.200 нерегистрованих привредних субјеката, што је допринело сузбијању нелегалне конкуренције.

Према његовим речима, у Србији има укупно око 6.500 инспектора, али тај број није довољан.

"У Србији један инспектор долази на 1.200 становника, а Европи један на 780 становника", навео је Ружић и додао да је просечна старост инспектора око 54 године.

Ружић је подсетио да је почео пројекат Е-инспектор који ће омогућити да инспекцијски рад буде ефикаснији на добробит привреде и грађана Србије.

Инспекције, којих укупно има 42, воде рачуна да се поштују прописи, да се утврде неправилности, али како је Ружић додао оне брину и о "здрављу, о безбедности, као и томе шта једу наша деца".

Према његовим речима, важно је да се зна да инспекцијске службе и инспектори нису полуга санкција већ да је њихова улога саветодавна, користе се као превентива што је веома важно и добро на пољу сузбијања сиве економије и незаконитог чињења.

"Циљ инспекције није да се људи плаше, већ да швате и разумеју да инспектори обезбеђују да закони важе за све једнако. Да сви имају исту обавезу да плаћају порез, али и да свака контрола има везе са безбедношћу производа који се пласирају на тржиште или услуга које се пружају грађанима, дакле и са конкурентношћу привреде и фер пословним окружењем", рекао је он.

Представница НАЛЕД-а Драгана Илић рекла је да се у Србији ради доста на унапређењу инспекцијског надзора, а један од предлога је и да се формира омбудсман за привреду.

Према њеним речима сваки пети грађанин спреман је да пријави ако не добије рачун.