УНАПРЕЂЕЊЕ САРАДЊЕ ПРИВРЕДНИКА И ИНСПЕКЦИЈА

12.03.2018. Штампај


Извор: ртв.рс

Нови прописи, а некада и стари, како грађанима, тако привредницима, неретко знају да задају главобољу. Управо да би се такве ситуације предупредиле, у Регионалној привредној комори Јужнобачког округа, одржан је састанак привредника и представника градске пореске управе и управе за инспекцијске послове.  

Привредници и инспекције на једном месту са истим циљевима: унапредити сарадњу. Привредници кажу да их мучи брзина решавања проблема и доношења одлука, а недостају им, како кажу, и саветодавни састанци са надлежним инспекцијама. Осим тога, желели би да се упознају и са тумачењем закона од стране инспектора.

"Управо због тога долази до размимоилажења, како тумачимо ми као књиговође, како тумаче инспектори, како тумаче појединачно инспектори од један до другог, тако да се успостави неко правило или да ми знамо како то они тумаче тачно да би могли боље да се снађемо", каже Ирена Цигановић из Д.О.О. ЦИП.

У Градској пореској управи и Управи за инспекцијске послове кажу да примењују законе о пореском поступку и пореској администрацији и да их инспектори не могу тумачити различито, не искључујући могућност да су можда у питању инспектори са других нивоа. Ипак, додају да су последњим законским решењима створени услови за такозване превентивне и едукативне посете, како би се привредницима појаснили нови прописи.

"Сви инспектори су у обавези да се придржавају законских норми и регулатива које су прописане законом који је кровни закон који се примењује у надлежности градске пореске управе, тако да сматрам да нема таквих ситуација да инспектори различито тумаче примену закона који су у надлежности градске пореске управе", сматра в.д. начелница Градске пореске управе Станислава Прпа.

"Постоји та такозвана саветодаван посета, односно превентивна, а све у циљу да би наше привреднике правна лица и друге наравно на време едуковали, усмерили и помогли на неки начин да схвате новину прописа и да та примена буде на том нивоу да буде што мање оног другог, а то је репресивни део", каже в.д. начелник Градске управе за инспекцијске послове.

Управо с тим циљем је у регионалној Привредној комори одржан састанак привредника и инспекција, како би се решиле највеће недоумице у вези са инспекцијским и пореским прописима.

"Значи имамо нови закон који долази о инспекцијском надзору и важно је да привредници непосредно на једном месту добију одговоре на питања како ће надаље бити решавани проблеми из ове области и како су законски регулисани, какве су одредбе предвиђене за даље њихово пословање кад је у питању инспекцијски надзор", каже директорка Регионалне привредне коморе Јужнобачког округа.

У Привредној комори верују да је ово само први у низу скупова привредника и инспекцијских служби, надајући се да ће управо у директним разговорима многе недоумице привредника моћи да се разреше.