ПЕНЗИОНЕРКУ ЗАПОСЛИЛИ ПРЕКО ОМЛАДИНСКЕ ЗАДРУГЕ

10.03.2018. Штампај


Извор: Српски телеграф

Уколико имате радника у својој фирми којег сте запослили на црно, боље би вам било да са њим што пре склопите уговор. Најаве Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања да ће пуном паром радити на сузбијању сиве економије увелико се спроводе широм Србије. У то се уверила и екипа Српског телеграфа, која је са инспекторима провела дан у Чачку у великој акцији ванредне контроле рада на црно.

Знојави дланови, јурњава за папирима, замуцкивање и збуњени погледи само су неке од, за инспекторе, већ добро виђених реакција послодаваца када из чиста мира контрола закуца на њихова врата.

"Добар дан, ванредна контрола. Молим вас да припремите сва документа" речи су које унервозе и уплаше чак и оне власнике фирми којима су сви папири уредни, а сви радници под уговором.

На црно радило 22.411 особа

Током протекле године Инспекторат за рад открио је 22.411 особа које су радиле на црно, од чега је 21.171 особа засновала радни однос на неодређено време.

- То је 94 одсто лица, односно 20 одсто више него у 2016. години. Открили смо 769 нерегистрованих субјеката, а поднето је 38 кривичних пријава - кажу за наш лист из инспектората.

Ипак, они послодавци који не послују у складу са законом и не дају својим радницима уговоре, као ни социјално ни здравствено осигурање, и те како имају разлога за бригу.

Влаcник није ту

Улазимо у гостионицу.

- Добар дан. Ванредна инспекцијска контрола. Припремите личне карте и реците власнику да дође - налаже инспектор.

Конобари размењују нервозне погледе, снебивају се и кажу:

-Власник тренутно није ту.

- Позовите га да дође. Ко је од вас пословођа?

Мук међу конобарима.

- Нико је л'? Дајте ми ваше личне карте.

Уколико се пронађе радник без уговора, инспектори одмах налажу послодавцу да са запосленим склопе уговор, и то за стално

Утом наилази и власник објекта. За то време инспектор узима изјаве свих запослених који су се у том тренутку нашли на послу постављајући питања радницима какав су уговор склопили са послодавцем и када.

- Мирјана - говори инспектор гледајући у личну карту једне од запослених у гостионици.

- Ви сте пензионер?

- Па... Помало - говори 72-годишња радница.

Инспектор се обраћа власнику гостионице:

- Како сте запослили овде жену која има 72 године?

- Па... Преко омладинске задруге - нервозан је власник.

- Омладинске задруге? Омладинске? Да ли ви знате да се тако запошљавају људи који имају до 30 година?

- Нисмо знали како другачије, мајке ми! - правда се послодавац.

Склапање уговора

У циљу да се број радника на црно што више смањи, инспектори ће и убудуће спроводити велике акције контроле фирми широм земље. Уколико пронађу радника без уговора, инспектори одмах налажу послодавцу да са запосленим склопе уговор, и то за стално.

- Екипа инспектора је у ванредној контроли у Чачку 6. марта извршила 203 инспекцијских надзора, чиме је обухваћено 326 лица. У контроли је утврђено да су 43 радника запослена на црно - кажу из Инспектората за рад за Српски телеграф.

Донето је и 17 решења у области безбедности и здравља на раду. Број захтева за покретање прекршајног поступка у области БЗР је четири, а у области радне области 24. Том приликом утврђено је и пет нерегистрованих субјеката. Наша екипа била је део ове велике акције, и то на неколико локација.