МИНИСТАРСТВО НАЈАВЉУЈЕ КАНЦЕЛАРИЈУ ПРИВРЕДНОГ САВЕТНИКА

05.02.2018. Штампај


Извор: TV N1

Министарство државне управе и локалне самоуправе најавило је да је у плану оснивање Канцеларије привредног саветника, која ће привредницима помоћи да добију одговоре на сва питања у вези са инспекцијским надзором.

Како је агенцији Бета речено у том министарству, на том месту привредници ће моћи да се обрате специјализованом стручњаку, саветнику за привреду и изнесу своје примедбе везане за инспекцијски надзор.

Истакли су и да предстоји јачање капацитета инспекција у кадровском и материјалном смислу.

"Укупан број републичких и локалних инспектора је око 6.500. Узимајући у обзир шароликост, сложеност и велики обим материје, као и оне податке који су доступни, може се рећи да код нас један инспектор долази на 1.200 становника, док је у Европи један инспектор на 780 становника", наводе у Министарству.

Додају и да се ради темељна анализа сваке појединачне инспекције.

"Када сагледамо ситуацију и разговарамо са свим инспекторатима, предложићемо Министарству финансија број потребних инспектора, јер чињеница је да их нема довољно", кажу у том министарству.

Планирано је и континуирано стручно усавршавање инспектора, а припремљен је и програм обуке за инспекторе и оне ће се се континуирано одржавати кроз Националну академију.

"Такође, следећи велики корак ове реформе који очекујемо до краја 2018. године је Е-инспектор - јединственa платформa за рад и извештавање свих 40 инспекција", кажу у министарству.