ПРОДАЈА ПРЕКО ДРУШТВЕНИХ МРЕЖА ПОД ЛУПОМ ИНСПЕКТОРА

12.12.2017. Штампај


Извор: блиц.рс

Осим традиционалне реалне сиве економије, у замаху је и она у сивој зони трговине која се обавља преко друштвених мрежа и то нарочито акцизне робе. Држава се озбиљно припрема да се ухвати у коштац и са овом виртуалном пошасти за које припрема системско решење, а како "Блиц" сазнаје, у фокусу ће нарочито бити продаја дијететских суплемената преко Интернета.

Држава увелико припрема системско решење, а како указује Иван Бошњак, државни секретар, министарства државне управе и локалне самоуправе, да би имала виртуелни надзор над појавом која је нарочито узела маха у нелегалној продаји акцизном робом преко друштвених мрежа.

- Е-трговина је за савремене земље свакодневница, код нас је у повоју, али је то није спречило да постане поље за сиву економију јер последње процене кажу да је недозвољена интернет трговина по свом обиму превазишла обим сиве економије на пијацама. Министарство трговине, туризма и телекомуникација настоји да информисањем и едукацијом грађана, односно потрошача да укаже на све замке и права потрошача на интернету. Такође развили су и е – Трустмарк сертификацију - е-трговац, односно његова страница обележена је овим знаком поверења, као гарант сигурне и безбедне трговине и леганог и сигурног е-трговца - истиче Бошњак.

Тржишна инспекција контролише продају преко друштвених мрежа

Они који обављају продају преко друштвених мрежа, морају да имају у виду да тржишна инспекција контролише недозвољено обављање делатности од оних који се оглашавању на Фејсбуку и Интернету уопште.

- Посебно се обрађује део нелегалног промета дувана, дуванских производа, заштите права интелектуалне својине, као и нерегистровано обављање и оглашавање разних агенцијских и занатских услуга. Најчешће се забрањује оглашавање нерегистроване делатности и на тај начин се спречава даља нелегална продаја путем интернета. Ове контроле се најчешће обављају самостално или у координираним акцијама са МУП. Према информацијам које имам, у плану је израда плана контрола у делу сузбијања нелегалног промета путем интернета дијатетских суплемента - наглашава Иван Бошњак.

Иначе, у Србији постоји 40 различитих инспекција, а просечна старост инспектора је 54 године, па је како каже, нужно размишљати о томе ко ће убудуће да ради у инспекцијским службама.

- Оно на чему се ради и што је једна од кључних ствари јесте и техничко-технолошка опремљеност инспекције. Посланици ускоро треба да гласају о новчаној стимулацији од 20 одсто за све инспекторе који раде на терену - наглашава Бошњак.

И реалан и виртуелан проблем

А да је сива зона и реална и виртуелна озбиљан проблем указали су и у Америчкој привредној комори.

- Сива економија је у замаху, а колико је узела маха, најбоље показује колико је учешћа готовине у плаћањима. Изазови сиве економије су пред нама, и они се све више селе из реалног у виртуални свет - истиче Зоран Петровић, председник Управног одбора Америчке привредне коморе.