ИНСПЕКЦИЈА РАДА УШЛА У ПОШТУ

30.11.2017. Штампај


Извор: blic.rs

Инспекција рада ушла је јуче у "Пошту Србије" како би испитала да ли је руководство компаније законито суспендовало 47 радника који су учествовали у недавним протестима, сазнаје "Блиц".

Реч је о запосленима који су се ван радног времена окупљали испред Дистрибутивног центра у Земуну како би изразили незадовољство својим социјалним положајем, али и радом в. д. директора Мире Петровић. Захтев за преиспитивање поступка привременог удаљавања са посла Инспекцији рада упутио је Самостални синдикат Србије који сматра да су овим повређена права радника.

- Руководство тврди да је прекршена радна дисциплина. Међутим, сви они су протестовали увече, после радног времена, тако да тражимо да се преиспита како су онда могли да крше радну дисциплину. Посебно је важно да образложе како су од неколико стотина људи, који су протестовали, за суспензију изабрали 47. Постоје индиције да нису примењени исти аршини за све јер да јесу, онда би сви учесници протеста требало да буду привремено удаљени с посла. Зато тражимо да Инспекција рада преиспита цео случај, а након тога обратићемо се суду - кажу у Већу Самосталног синдиката Србије.

Да инспектори рада проверавају "марифетлуке" око решења о суспензији индиректно нам је потврдио Зоран Павловић, председник Самосталног синдиката поштанских радника.

- Ја сам један од оних који су привремено удаљени с посла и добио сам обавештење да се Инспекција рада бави нашим случајем. То нам улива наду да ће се све преиспитати и да ће се видети да је руководство противзаконито поступило. Решења о суспензији дељена су селективно и дискриминаторски јер је на протестима учествовало око 2.000 људи. Од свих њих руководство је на протестима испред Дистрибутивног центра видело само 47 и то већином чланова Самосталног синдиката поштанских радника, иако је на њима било и представника друга два репрезентативна синдиката. Они, међутим, нису добили решење о суспензији иако се на снимцима јасно види да су и они били учесници - каже Павловић.

Он додаје да такав однос директорке Мире Петровић и њеног тима забрињава јер указује да су им мета били само људи који су се највише залагали за побољшање материјалног статуса запослених, али и за њену смену.

- Приликом штанцовања решења били су толико острашћени да су на снимцима видели и људе који не само што нису били на протестима, већ нису били ни у Београду у време које наводе - каже Павловић.

Из Министарства рада нисмо добили одговор да ли је у току контрола.