ПОСАО ЗА ЈОШ 160 ПОРЕСКИХ ПОЛИЦАЈАЦА

08.10.2017. Штампај


Извор: Блиц

Влада је утврдила мере за сузбијање сиве економије у 2018. години које предвиђају и запошљавање 160 пореских полицајаца, али и специјализацију 50 судија за вођење спорова у овој области, сазнаје “Блиц”.

То значи да ће држава додатно појачати контролне механизме како би се смањило нелегално пословање због којег Србија дневно губи осам милиона евра. Тако стоји у закључку Владе о спровођењу акционог плана за сузбијање сиве економије, којим би њено учешће у БДП-у требало смањити са прошлогодишњих 30,1 на 26,7 одсто. Да би се овако висок циљ реализовао мора да се реорганизује мрежа Пореске управе, али и да се све институције које имају контролну функцију повежу у јединствен систем.

Извор “Блица” из Немањине 11 тврди да је појачавање свеукупног надзора над токовима сиве економије нужност јер у противном резултати постигнути у фискалној консолидацији могу да буду доведени у питање.

- У првом кварталу наредне године требало би да се упосли 160 пореских полицајаца, а за педесетак већ запослених биће организована посебна обука. Наиме, јачање кадровских капацитета Пореске управе је кључ за откривање нелегалног пословања јер се показало да су ефекти запошљавање 100 инспектора ове године велики. Процењује се да ће се њиховим ангажовањем до краја године сива економија смањити за два одсто у односу на 2016. Другим речима, држави се то вишеструко исплатило, а новац за ново запошљавање ће бити пројектован буџетом за 2018. - објашњава наш саговорник.

- Порески полицајци немају адекватну подршку у судовима јер специфичност ових кривичних дела тражи специјализацију судија. Пракса је показала да недовољно познавање ове области продужава кривичне процесе. Зато је као посебна мера утврђена едукација 50 судија специјализованих за процесе из сиве економије. Другим речима, Влада има намеру да се овим механизмима озбиљно ухвати у коштац са рак-раном српске економије.

Али, поред репресивних мера, предвиђене су и подстицајне које ће знатно растеретити привреду, као што је смањење парафискалних намета, али и пореска ослобађања у првој години пословања како би се повећао број субјекта у легалним водама. Држава ствара амбијент за легално пословање и зато ће оно нелегално драстично кажњавати - каже наш извор.