РУЖИЋ: ИНСПЕКЦИЈСКЕ СЛУЖБЕ МНОГО БОЉЕ РАДЕ

12.09.2017. Штампај


Извор: ТВ Н1

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић разговарао је са представницима Мреже инспектора о положају и условима рада запослених и оценио да подаци показују да инспекцијске службе много боље функционишу.

"Сви подаци о примени Закона о инспекцијском надзору говоре у прилог чињеници да су основе овог система добро постављене и да инспекцијске службе много боље функционишу", рекао је Ружић, а саопштило је то министарство.

Као пример, министар је навео податак да је број радника који је затечен у раду на црно, а који је после спроведеног надзора засновао радни однос у 2017. години повећан за 20 одсто у односу на 2015, када је почела примена Закона о инспекцијском надзору.

Ружић је нагласио да су зато инспекцијске службе јако важне за реформе које држава спроводи и да су велики борци против сиве економије.

Министар се сложио да положај запослених у овим службама није на задовољавајућем нивоу и пренео да је са министром финансија разговарао о томе.

"У Влади Србије постоји разумевања за положај инспектора и захтев Мреже инспектора за корекцију коефицијената, што би омогућило повећање плата и до 20 одсто, озбиљно се разматра приликом планирања буџета за наредну годину", рекао је Ружић.

Додао је да ће бољи положај инспектора ће свакако бити тема наредне седнице Коодинационе комисије за инспекцијски надзор.