ПРОБЛЕМ МАЊКА ИНСПЕКТОРА ДОЧЕКАО И НОВОГ МИНИСТРА

01.08.2017. Штампај


Извор: Н1

Какву храну једемо, да ли је исправна, колико смо безбедни? О томе, као и ситуацији у здравству на пример, требало би да брину ресорне инспекције, али у санитарној, здравственој и другим, постоји и проблем – нема довољно инспектора.

Министар Бранко Ружић каже да ће број извршилаца у јединицама локалне самоуправе наставити да се смањује.

То, како је рекао министар државне управе и локалне самоуправе, не значи да неће бити нових пријема.

Ружић је у Нишу разговарао са свим начелницима управних округа, који су указали да је због забране запошљавања у јавном сектору алармантан мањак инспектора, па се дешава да док они изађу на терен - проблем прође.

Какву храну једемо, да ли је исправна, колико смо безбедни? О томе, као и ситуацији у здравству на пример, требало би да брину ресорне инспекције, али у санитарној, здравственој и другим постоји и проблем – нема довољно инспектора. 

У једном од највећих, Нишавском округу, број је од потребног мањи чак 30 одсто, а здравствена инспекција ради са трећином од потребних инспектора.

"Само четири инспектора од Бора, Јагодине до Прешева је ангажовано, а треба 12. Проблем је са инспекцијом шумарства, пољопривреде за храну, ветерине. Од 14 имамо девет. Тржишна скоро половину има мање", рекао је начелник Нишавског управног округа Александар Цветковић.

Више од 20 управних округа, више од 20 представника на састанку са министром, указује на исто. Од југа до севера сви говоре о мањку и какве последице има то што инспектора нема довољно.

"Ви долазите до ситуације да или се дуго чека на излазак инспектора на терен или прође проблем док инспектор изађе на терен и констатује законске неправилности", рекао је начелник Севернобанатског управног округа Никола Лукач.

Начелници више округа о томе су писали још претходној министарки, која је сада  на челу Владе, али је овај проблем сачекао још једног министра, који садашњу ситуацију назива неодрживом.

"Ти инспектори физички не могу да стигну да одраде посао. Мислим да ћемо сагледати могућност да у односу на потребу за рационализацијом и смањењем запослених, ипак уважити чињеницу да тамо где постоји потреба ипак спроведемо ту реорганизацију и оптимизацију", рекао је министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић.

Данас је договорено да ће проблем решавати посебно тело, кажу – након сезоне годишњих одмора.